Az olíva a termése egy olajfának, ami a Fölközi-tengeren térségében honos. Egy fán körülbelül 50-70 kg Oliva bogyó terem. Ebből a mennyiségből 5-10 liter olaj nyerhető ki. Ez az olaj hozzátartozik a legegészségesebb olajok listájához a világon, pedig eredetileg kizárólag a mediterrán konyhában használták.
Az olíva bogyót akkor szedik le, amikor a színe a sárgás-zöldről sötétre változik. Minél sötétebb a bogyó, annál magasabb az az olajtartalma. A sötét nem a túlérettet jelenti, hanem azt, amikor még sértetlen és kemény állaga van. A túlérett bogyók veszítenek megint az olajtartalmukból.
A hagyományok szerint a termést kézzel szüretelik, amihez egy hálót húznak ki a fa alá, és kézzel, vagy egy fadarabbal verik-, rázzák le a termést. Ezután kiszedegetik a leveleket és gallyakat és alaposan megmossák.
Az így megtisztított olíva maggal együtt a préselőbe kerül, ahol olaj és víz lesz belőle.
Ennek a masszának addig kell állnia, amíg a két komponens elválik egymástól. Az olaj kinyerő tartály elkülöníti az olajat és azt csepegtetve kiengedhető. Az ilyen módon nyert olíva olaj a legértékesebb olajok közé tartozik.
A modern technológiában az olíva szemeket géppel verik le a fáról, és miután megtisztították es kipréselték, egy úgynevezett centrifugába rakjál, ahol kinyerik az olajat a vízből. Ezt a kinyert olajat leszűrik és palackozzák.
Összetevõk |
Mennyiség |
Kalória |
884 kcal (3.699 kJ) |
Zsírtartalom |
100 g |
Telített zsírtsavak |
14 g |
Telítettlen zsírsavak |
86 g |
Koleszterin |
0 mg |
Nátrium |
0 mg |
Szénhidrát |
0 g |
Rostok |
0 g |
Cukor |
0 g |
Protein |
0 g |
Égéspont |
ab 180 °C |
Az olívaolaj hatásai:
Az íze mellett egészségre jótékony hatása is van. A benne található zsírsavak nagyon fontosak a sejtek felépítésének. A telítetlen zsírsavak jótékony hatással vannak a szív-érrendszer működésére. A benne található vitaminok, ásványi anyagok miatt nagyon hatékony az egészségügyben és a szépségápolásban is.
Az olaj értékét többféle tényező határozza meg. Fontos a fajtája, az érésének az időpontja és a bogyók minőségé a szüretelésnél.
Most nézzünk meg néhány alkalmazási területet:
A konyhában:
Nagyon sokrétegű használata van a konyhában, hiszen ennek az olajnak semleges íze van. Használhatjuk salátákhoz, főzéshez, sütéshez. Arra kell vigyáznunk, hogy ne hevítsük 180 °C fölé. Ha az olaj megég, akkor az egészségtelenné válik a szervezet számára.
A bőrnek:
A benne található zsírok megelőzik az öregedési folyamatokat és segítenek a bőr regenerálásban. Igy segíthet a ráncosodás megelőzésében, vagy akár a kezdetleges és kisebb ráncokat is eltüntetheti. Ezenkívül E-vitamin tartalma miatt véd a bőrráktól, enyhíti az ekcéma tüneteit.
Készíthetünk egy bőrtápláló fürdőt úgy, hogy a fürdővízbe teszünk egy negyed liternyi olajat.
Az olíva olajat alkalmazzák különböző krémekben is.
Készíthetünk belőle egy nagyon egyszerű bőr radírt is: Az olajat tengeri sóval egy pasztává keverjük és ezzel le radírozzuk a bőrünket. Végezetül vízzel alaposan lemossuk.
Ha pedig túróval keverjük össze, akkor egy nagyon jó arcpakolást kapunk száraz bőrre. Néhány percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le. Zsíros bőrre a túró helyett tojássárgáját használjunk.
A hajnak:
Hidratálja a hajat és visszaadja a természetes fényét. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, akkor segít legyőzni a korpát és enyhíti a száraz fejbőr tüneteit. Hajkúraként használva pozitív hatással van a hajszárazságra és néhány cseppet belemasszírozva a hajvégekbe, javítja a töredezést.
Egy hajkúrához az egész hajat bekenhetjük vele, és egy órát hatni hagyjuk, majd pedig normálisan hajat mosunk.
A kozmetikában:
Nem csak táplálja a bőrt, a hajat, és a testet, jótékony hatással van a körömre és az ajkakra is.
Az újhegyek 10 percig áztatjuk az olajban, majd kezet mosunk. Olajat, sót és mézet összekeverünk, felvisszük az ajkainkra és belemasszírozzuk és a felesleget letöröljük.
Használhatjuk az olajat nappali krémként is, akár a sminkünk alá.
Különösen hatékony a fogakra, a fogínyre és a szájszag ellen is. Segít a fogkő és a sérült fogíny enyhítésében, valamint fehéríti a fogakat.
A szájszag elleni használatához egy leveseskanálnyi olajat a szájunkba veszünk éhgyomorra és 15-20 percig öblögetünk. Az idő leteltével a maradékot kiköpjük. Többször öblögessünk, vagy esetleg fogat is moshatunk.
Ezt az olajat használták régen a tetvek ellen is, hiszen azok meghalnak az olaj hatására. Bekenjük a fejbőrt vele, majd bebugyolálva hagyjuk hatni. Ezután kiszedjük a tetveket. A siker érdekében néhány nap múlva megint ismétlés következik.
Ezenkívül jó még a koleszterinszint csökkentésére, segíthet a magas vérnyomásban, redukálja a vércukor szintet, így segít a cukorbetegségben.
Nagyon sok jó hatása van még ezen kívül, de úgy gondoltam, hogy most elsősorban ezeket emelem ki közülük.
Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy Like-ot!