Real-Blog.net

2018\05\09

31198386_206465796816782_3862985910639394816_n.jpg_640x452

realblog2018 készítette ezt a képet.

igazság lehetőség magyarblog instagram napimotiváció

2018\04\28

Intervallum Koplalás - Tények

 Rengeteg különböző diéta van és sokan nem is tudják, melyiket válasszák közülük. Ebben a részben a manapság egyik legújabb és legelterjedtebbet mutatom be nektek. Ez az úgynevezett intervallum koplalás, aminek több fajtája is van. Mik ezek és hogyan hat a szervezetre? Miért olyan elterjedt? Fogyhatunk vele? Rengeteg kérdés és most összegyűjtöttem nektek a tényeket!

 

Az intervallum koplalás a böjthöz hasonlóan arra a nézőpontra helyezi a sújt, hogy bizonyos idő alatt nem kap a szervezetünk kalóriát. Amíg a böjtnél napokig tartod be ezt az időt, addig az intervallum koplalásnál órákra éhezteted a tested. Mivel több fajtája van, ezért a napot tetszőlegesen különböző nagyságokra oszthatod be. Legyen az 12-12, 16-8, 20-4... Én most ezek közül a 16-8 -as arányt emelném ki, hiszen ez az, ami talán a legelterjedtebb.

 

A lényeg az, hogy 16 órán keresztül nem eszel, majd 8 órán át vehetsz magadhoz táplálékot. A koplalás alatt csak 0 kalóriás dolgokat vehetsz magadhoz, mint például vizet, teát... Egy-egy fekete kávé az megengedett. A legegyszerűbb az, ha a koplalás nagy része éjszakára esik. Vegyük példának azt, hogy este 8 után már nem eszünk. A böjt akkor délig tart így elvileg csak a reggelit kell kihagynunk. Nem is olyan lehetetlen! Nem igaz? Rengetegen, akik nem reggeliző típusok, azok ezt a módját választják, hiszem nem esik nehezükre betartani. Ha most azon gondolkodsz, hogy milyen jó is ez és holnaptól te is belevágsz, akkor fontos néhány dolgot figyelembe venned. 

 

Az első és talán legfontosabb az, hogy szoktasd hozzá a szervezetedet. Mint mindenben, ennél is idő kell ahhoz, hogy a 16 órát gond nélkül átvészeld. Ha reggeliző vagy, akkor nem fog rögtön a gyomrod átállni. Éhes leszel és nem lesz kedved sokig betartani a koplalást. Ha tényleg belevágsz, akkor fogd fel egy életmód váltásnak és lassan érj a célhoz. Próbáld meg először a reggeli mennyiséget csökkenteni, szendvics és nehezebb ételek helyett, válasszál gyümölcsöt, gyümölcslevet, zöldséget. Ha csökkented a mennyiségeket, akkor egyszerűbben fog menni. Ha az elején csak 10-12 órát bírsz ki, azzal sincs semmi gond. Lassan elérkezel majd a kívánt 16 órához. 

 

De miért is jó ez? Hogyan hat a szervezetre? A koplalás alatt elvileg kiüríted a testedből az összes bevitt tápanyagot, ami alapján egy tisztítási folyamat jön létre. Ez egy nemrég elterjedt életmód, így sok bizonyított tény még nem áll rendelkezésre. A vizsgálatok arra összpontosulnak, hogy a testünk ellenálóbb lesz, hiszen megszokja azt, hogy nem kap folyamatosan táplálékot. Az elv az alapján jött lére, hogy régen nem volt mindig lehetősége az embernek arra, hogy táplálékot találjon. Ugyebár, ha húsra fájt a foguk, akkor először vadászniuk kellett és persze ez nem volt egy gyors bevásárlás. Az őseink mégsem küszködtek a kilókkal és a betegségek sem voltak ennyire elterjedve. 

 

Más álláspontból nézve az állatokra is ez vonatkozik. A természet úgy építette fel a testet, hogy az túlélő legyen. Erre a vonatkozásra alapozzák ezt a módszert. Az állítás arra összpontosul, hogy a szervezetünk ellenálóbbá váljon. Ne legyünk hajlamosak a betegségekre és természetesen a testsúlyunk is normalizálódjon. 

 

Ezek szerint lehet vele fogyni? Mint minden életmódnak a lényege az, hogy egészségesek legyünk. Mint azt már tudjátok, ennek az elérése 70%-ban függ össze az étkezéssel. Itt is fontos az, hogy a megengedett 8 órában mit fogyasztunk el. Persze a mennyiség is nagyon lényeges. A fogyáshoz mindig a bevitt kalóriamennyiség csökkentése segíthet hozzá. Ha a koplalás után teletömőd magad pizzával, hamburgerrel, tortával és mindennel, ami a 8 órába belefér, akkor természetesen nem fog a súlyod pozitív irányba változni. Ez az életmód is arra alapul, hogy a megengedett étkezési időben, egészséges élelmiszerekkel táplálod a testedet. Beviszed a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. A koplalási idő miatt a gyomrod szűkülni fog és kevesebb mennyiség elég lesz ahhoz, hogy jól lakjál. Ebből kell profitálnod ahhoz, hogy sikert érjél el. A testünknek szüksége van fontos tápanyagokra és ebben az intervallum koplalásban kevesebb időnk és lehetőségünk van arra, hogy mindezt megadjuk a szervezetünknek. 

 

Kinek ajánlatos? Mindenkinek, aki úgy gondolja sikert érhet el vele. Sokan azért választják, mert így kevesebb gondjuk van azzal, hogy mit is egyenek. A rohanó hétköznapokban nehéz számukra betartani a három főétkezést és ezzel a módszerrel egyet kitörölhetsz a listádról. Ha az intervallumot emeled akkor már 2-vel kevesebb van. Sportolók szívesen váltanak erre az életmódra és az étkezést többnyire a sport utánra tervezik. Elvben azt vélik, hogy ha a sportot éhgyomorra csinálod, akkor sokkal eredményesebb leszel, utána pedig feltöltöd a raktárjaidat a megfelelő mennyiségekkel. 

 

Ha kedved van kipróbálni ezt, akkor vágj bele. Szívesen olvasok siker élményeket, véleményeket a témával kapcsolatban. 

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy Like-ot. Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le az újdonságokról. 

Lifestyle

2018\04\20

Sportoljunk betegen?

Biztos vagytok úgy vele, hogy semmi kedvetek sportolni. Talán rosszul érzitek magatokat, esetleg fáj a fejetek, súlyosabb esetben még lázatok is van. Ilyenkor szabad sportolni? Mikor is beszélünk betegségről? Nagyon sokan nem tudják mi lenne ilyen esetekben a helyes döntés. Most utánajártam nektek az igazságnak – Tabuk nélkül.

 

 Ha reggel felébredsz és semmi kedved sportra menni, vagy nekiállni akkor mindig gondold át, miért van ez. Ha nincsen semmi egészségügyi problémád, de mégis úgy érzed, hogy nincs hozzá energiád, akkor ne add fel. Legtöbb esetben csak az agyad nem szeretné. Ha már sikerül rászánnod magad és edzel, hidd el jobban fogod tőle érezni magadat. Sőt a végére biztos lehetsz benne, hogy jól fog esni. Mindenesetre valamit tettél a testedért és persze a közérzeted is javulni fog. 

 

Ha reggel felébredsz és nem érzed jól magad, persze fizikailag is problémáid vannak, akkor ajánlatos átértékelni azt, hogy pihenőt tarts e addig, amíg megint egészséges leszel. Ha tényleg beteg vagy, akkor azzal nem segítesz, ha a végletekig kimeríted a tested. Még nagyobb problémáid is lehetnek abból, ha nem pihensz. 

 

Most biztos azt gondolod, hogy de hiszen ez csak egy kis megfázás és biztos gyorsan jobbá vállik. Ha félvállról veszed ezt, akkor a kis megfázásból sokszor komplikációkkal hosszan tartó betegeskedés lehet. Ha beteg vagy, akkor az immunrendszered megpróbál saját maga szembeszállni a vírusokkal és leküzdeni a problémát. Azzal, hogy adsz időt és pihensz, segítesz ennek a folyamatnak. Ellenkező esetben egy még jobban kimerítő edzés után felborul a szervezetünk egyensúlya, hiszen az immunrendszerünk két oldalról is terhelve van. A vírusok sokkal jobban elterjedhetnek és lehetséges az, hogy súlyosabb betegségekké alakulnak át. 

 

Orvosilag nézve két módját különböztetik meg. Ha toroktól felfelé van problémátok: eldugult orr, kis fejfájás... akkor egy könnyű sport talán még jót is tehet. Ez azt jelenti, hogy menjél sétálni, lassan futni. Ez segíthet kitisztítani a legutakat. De ne ess túlzásba, mert mint már az előbb említettem nem szabad túlerőltetni a szervezetet. 

 

Ha a betegség toroktól lefelé van, akkor ajánlatos komolyan venni. Legjobb az, ha felkeresed a háziorvosodat és egy biztos diagnózist kapsz arról, mi is a teendő. A pihenés biztos kötelező! 

 

Most felmerül a kérdés, hogy mikor sportolhatunk megint? Meddig kell pihentetni a szervezetünket? Ha megadod a kellő időt a testednek, akkor utána biztosan teljes energiával belevághatsz a mindennapokba. Ez valószínűleg legjobb esetben egy hétig fog eltartani. De ajánlatos addig várni, amíg úgy érzed, most már tényleg fitt vagy. Ha nem vagy biztos benne, kérdezd meg a háziorvosodat. 

 

A testünk reagál a változásra és amint kimerültnek érzi magát legyengül az immunrendszerünk. Nem szabad túlzásokba esni. Ha kezdő sportoló vagy, akkor mindennél fontosabb regenerációs időt adni a szervezetednek. Ne feszegesd a határokat csak azért, mert úgy gondolod bírni fogod és jót tesz. Ha rendszeresen tartasz pihenőnapot, akkor sokkal gyorsabban fogsz fejlődni. Az izmaid szokják a terhelést, de mégis van idejük pihenni. 

 

Mint ahogyan már sokszor írtam figyelnünk kell a testünk jelzéseire. Csak akkor érhetünk el sikereket, ha egészségesek maradunk. Hiába eszünk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, ha a szervezetünk túlhajszolt. A betegséget nem csak azért kaphatjuk el, mert éppen a fertőző vírusok járják a környéket. Ha kimerült a szervezet, akkor bármilyen külső hatásra betegséggel fog reagálni

 

Maradj velem továbbra is az oldalon, hiszen további érdekességekkel találkozhatsz! Ha tetszett ez a bejegyzés akkor nyomj egy Like-ot. Iratkozz fel a hírlevélre és elsők között értesülhetsz az újdonságokról.

 

 

Lifestyle

2018\04\08

Superfood - fontos nekünk?

Biztos mindenki hallotta már ezt a megnevezést, hiszen évek óta mindenhol híressé váltak. Legyen az a kozmetika, vagy az egészséges életmód, a szuper tulajdonságokkal rendelkező ételek segítenek neked! Szeretném nektek az információ áradatból a legfontosabbakat és persze az igazságot kiszűrni. Itt most nem az egyes élelmiszerekről lesz szó és nem fogok 10, 20, 30 legjobb Superfood-ot felsorolni. Most a tényekről és a miértekről olvashattok. Mik is ezek? Miért nevezik őket Így? Miért fontos a szervezetünknek? Mi az igazság? 

 

Az elején kezdve, ezek a termékek reklámkampány során kapták ezt a nevet. Ide sorolták az összes élelmiszert, ami valamilyen jó tulajdonsággal rendelkezik. A lista egyre csak bővült, hiszen az eladás volt a lényeg. 2007-ben törvényt hoztak arra, hogy csak azokat szabad Superfood-ként emlegetni, amelyikben ténylegesen valamilyen fontos vitaminból, ásványi anyagból vagy antioxidánsból igen nagy százalékban tartalmaznak, ezért szuper hatással van a szervezetünkre. Persze ezt bizonyítani is kell. 

 

Itt kezdődött el igazán az, hogy messziről jött élelmiszerek Superfood-ként híressé váltak. Kínából, Peruból, Tibetből... nehéz kiejtésű termékek lettek központi szerepűek. Sajnos emellett elfelejtették azt, hogy már előtte is léteztek hazánkból származó igen fontos alapanyagokkal rendelkező ételek. Persze a messziről jöttek jobban eladhatóak, hiszen trendiek. Az áruk a fogyasztás népszerűségével növekedtek. Vegyük példának a Chia magot. Ugye ez nem is olyan olcsó. Tulajdonságai megegyeznek az őseink által használt lenmaggal, de mégis a drágábbikat vesszük, hiszen az biztos jobb. 

 

A Superfood-ok arra szolgálnak, hogy a szervezetünket maximálisan optimalizálják. Elsősorban az immunrendszerünkről beszélünk. Ne legyél beteg, szellemileg és testileg maximálisan fitt legyél. Kerüld el a depressziót, megszüntesd a fáradtságot és jobban viseld a stresszt. Persze ezek a dolgok az egészséges életmód lényegei is.

 

Már az előző bejegyzéseimben is olvashattatok arról, hogy mennyire fontos az általunk kialakított életmód. Úgy kell az egészséges étkezést kialakítani, hogy ízletes legyen számunkra. Ne csak azért együnk valamit, mert azt hallottuk róla, hogy jót tesz az egészségnek, vagy erősíti a körmöt, esetleg gyorsabban nő a haj... Azért egyél fontos vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, mert ízlenek neked és örömet okoznak. 

 

Minden fontos tényezőre van alternatíva, így, ha például szeretnél erősebb körmöt, akkor rengeteg egészséges élelmiszert találhatsz és kiválaszthatod melyik neked a legmegfelelőbb. Ne féljél kipróbálni az újat, hiszen a világ nagy. Rengeteg olyan dologgal találkozhatsz, ami eddig ismeretlen volt. Ne feledjük el, hogy az internet és informatika világa nem is olyan rég terjedt el. Ezért is van az, hogy egyre több új élelmiszerrel ismerkedhetsz meg. 

 

Az árak persze a különlegességük miatt magasabbak, de a reklámok által elhitetik velünk, hogy ezek mindenképpen kellenek. Ezért is fontos ismernünk az alternatívákat, hiszen lehetséges az, hogy olcsóbb megoldást kereshetünk ugyanarra a hatóanyagra. Ha egészségesen étkezel, akkor a szervezeted számára megadsz rengeteg fontos alapanyagot, ezért nem muszáj drága és különleges dolgokkal kiegészítened azt.

 

Nagyon fontos minden ilyen élelmiszernél, hogy milyen kinézetben vásároljuk meg őket. Mennyire vannak feldolgozva ezek. Nem mindegy az, hogy egy por formájú valamit kell a reggeli müzlinkbe keverni, vagy egy finom mag, esetleg gyümölcsöt fogyaszthatunk el. Az egészséges tulajdonságokból a feldolgozás alatt vesztenek ezért érdemes olyan Superfood -okra költenünk, melyek friss, esetleg fagyasztott formában kaphatóak. 

 

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy éppen az aktuális trendet szeretné követni, vagy inkább megismerkedne már az őseink által használt egyszerűbb alapanyagokkal. Persze az ár sem mindegy. Mindig lesznek újabb és újabb termékek, amelyek a legjobbakat ígérik. Ha törekszel az egészséges étkezésre, akkor nem muszáj ezt a trendet követned.

 

Tarts velem a továbbiakban is és rengeteg témával ismerkedhetsz meg. Ne feledd ezen az oldalon csak az igazságról olvashatsz – Tabuk nélkül!

 

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy Like-ot! Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le a részletekről.

Lifestyle

2018\04\06

Detox kúra – tényleg hasznos?

Most, hogy itt a tavasz bizonyára sokkal többen foglalkoznak a kinézettel. Szeretnétek ismét formában lenni, hiszen hamarosan a meleg, vastag öltözéket a lenge váltja le. Ha belemerülsz az internet világába, ahol rengeteg gyors diéta, megigért siker és egyre több csodaszer van. Nehéz eldönteni, melyik a tökéletes. Mai példámnak a méregtelenítő kúrákat, másnéven Detox-kúrákat elemezném ki. Mi is ez és tényleg hasznos?

A Detox kúra elvileg arra szolgál, hogy a testünkben lerakodott különféle méreganyagokat kiürítse. Ezek a „Méreganyagok” az étkezésünk során és életmódunkkal kerülnek be a szervezetbe, hiszen a tartósítószerek és a különféle vegyi anyagok, alkohol, cigaretta... nem emészthetőek meg teljesen. Ezek az idő folyamán felhalmozódnak és ajánlatos lenne egy tisztító, méregtelenítő kúrával megválni tőlük. Ezekre a kúrákra rengeteg lehetőség van és a reklámokkal teli világban mindenfelé sokat ígérő programokat találhatunk.

Vegyük példának a teákat! Biztosan találkoztatok már ilyennel. Azt garantálják, hogy napi rendszerességgel fogyasztva megújul a tested! Újra energiára kapsz és megint fitt leszel! Na lássuk csak!

Ha megnézzük a leírásukat, akkor többféle összetevőből állnak. Nagy részüket nem is ismerjük. Ha mázlink van, akkor a felsorolásban találhatunk néhány már hallott összetevőt, mint például a zöldtea, kamillatea, csalántea, bogyós gyümölcsök... Ezeket lehet szinte semmiért venni. Köztudottan ezek a termékek, már magukban is segítenek neked. Miért kerül a Detox tea olyan sokba? Csak azért, mert divat alapján az emberek hisznek abban, hogy tényleg hatásos. A reklámokban általában tökéletes emberek nagy izmokkal mutogatják a terméket és akkor gondoljuk azt, hogy előtte ők nem voltak fittek? De most ettől a teától biztosan gyorsan megerősödtek. Sajnos sokan bedőlnek ezeknek az ígéreteknek és ha nem vállik be, akkor úgy gondolják, hogy az ő szervezetüknek más kell. Így persze keresnek egy másik terméket!

Másik megközelítése ezeknek a kúráknak az ajánlatos hosszúság. Legtöbbjük heteket kíván meg. Miért tartana olyan sok időbe az, hogy a szervezetünk tiszta legyen? Tudomásom szerint az emberi test úgy van felépítve, hogy a legtöbb esetben saját magát is képes regenerálni. Miért kellene nekünk különféle hosszú kúrákkal ezt a feladatot átvállalni. Akár több hétig is kínozzuk magunkat és ettől biztosan teljesen egészségesek leszünk!

A legtöbb reklám arról szól, hogy ezekkel a kúrákkal lefogysz és fitt leszel megint. Hogyan lehetnél fitt? Ez egy állapota a testnek, amit sporttal, egészséges étkezéssel érhetünk el és persze mindez időbe telik. Egy tisztító kúra miért hozná meg néhány hét alatt ezt az eredményt, amikor a testünknek a változáshoz több idő kell.  

A tisztítókúrák lényege az, hogy a nap folyamán szinte csak folyékony élelmiszereket veszel magadhoz. Legyen az tea, leves vagy szaft. A fogyáshoz kevesebb kalóriát kell, hogy bevigyél a szervezetdbe, mint amit az felhasznál. Ha kiszámolod a kúra alatt fogyasztandó mennyiséget, akkor észreveszed azt, hogy radikálisan kevesebb annál, amit a tested minimum naponta megkövetel. Minden drasztikus fogyókúránál néhány nap után a szervezeted átáll az éhező üzemmódba. Innentől kezdve hiába a drasztikus csökkentés, nem valószínű, hogy a fogyás tovább folytatódik. Ezenkívül azt is meg kell említeni, hogy minden ilyen kalóriacsökkentéssel biztos lehetsz abban, hogy az izomzatodból veszteni fogysz.

A testünk minden diétánál elsőként a vizet hajtja ki. Mint ahogyan azt már említettem az akár több litert is jelenthet. Ezért, ha egy Detox kúrás élményt olvasol és ott az áll, hogy nézd mennyi kilót fogytam ezzel a módszerrel, akkor biztos lehetsz abban, az illető nem a zsírpárnáiból vesztett. Amikor visszatér az étkezésre, akkor vissza is kapja az elvesztett vízmennyiséget, de sajnos az izomzata nem fog visszajönni. Tehát, biztos az, hogy fitt leszel? A tények másról beszélnek.

Nem szabad minden kézpénznek venni, hiszen a legjobb az, ha mielőtt belevágnál ilyen dolgokba, tájékozódj jobban! A szervezetünk étel nélkül 4-6 hétig képes létezni, de nem a legjobb dolog kipróbálni ezt. A Detox kúra nem egy rossz dolog annak, aki rosszul érzi magát és maximum 3 napos tisztításba kezd. Ez a 3 nap jó arra, hogy felpörgesd az anyagcserédet, de a szervezeted ne álljon rá az éhező módra. Egy méregtelenítő kúrának az a lényege, hogy megtisztítsa a testedet, beindítsa az anyagcserédet és utána átállj egy egészséges étkezésre. 

Ha azon vagy, hogy életmódot váltsál és lelkileg erősnek érzed magad a kúrára akkor hajrá! Ne feledd, hogy csak 3 napig csináld. A legjobb az, ha levessel vagy szafttal próbálkozol, hiszen attól rengeteg vitamint kapsz, ami segíteni fog az átállásban. Ha a kúra végéhez értél, akkor ne állj rá azonnal a normális étkezési mennyiségre, hiszen rá kell szoktatnod megint a gyomrodat arra, hogy szilárd táplálékot kap. Szépen lassan és fokozatosan érd ezt el.

Remélem segíthettem egy kicsit több információt szolgáltatni a Detox kúrákról. Tarts velem az oldalon, hiszen a továbbiakban is rengeteg információt kaphatsz a különféle diétákról, az egészséges életmódról és az egészséges alternatívákról. Ne feledd ezen az oldalon csak az igazságról olvashatsz – Tabuk nélkül!

Ha tetszett a bejegyzés akkor nyomj egy Like-ot. Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le semmi újdonságról.

lifestyle