Természetes napfényvédők

2.rész

Az első részben olvashattatok a külsőleg használható napfényvédőkről és ahogy megígértem, most arról lesz szó, hogy milyen ételekkel segíthettek felkészíteni a bőrötöket a napsugarakra.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek elfogyasztva megemelik a természetes testünk által képzett napfényvédő faktort. Igen van a szervezetünknek egy saját napfényvédő faktora. Egyeseknek kevesebb, mint másoknak alapból többet termel a szervezete. Ezért is van az, hogy vannak, akik könnyen és gyorsan barnulnak és nehezebben égnek le, míg mások már egy kis napsütéstől pirosodnak. 

Na lássuk csak mivel segíthetünk a szervezetünknek.

Astaxantin:

Ez egy sárgás színű karotionid és a föld egyik legerősebb antioxidánsa, ami segít a szabad gyökök elleni védekezésben. Például piros algában található, ami a színét is képezi. Az algák a meleg évszakokban gyakran kiszáradnak és az astaxantin megvédi őket a káros napfénytől.

Ez egy nagyon erős antioxidáns, ami segítségével tovább maradhatsz a napon leégés nélkül.

Egy kísérletben kipróbáltak 21 embernél. Voltak köztük érzékeny bőrűek és normál bőrűek is. A résztvevők naponta 4 mg astaxantint vettek be két héten keresztűl. Az idő leteltével megmérték a bőr napfényvédő értékét és megállapították, hogy a legtöbbjüknek 50%-al megemelkedett a napon maradási idő. Tehát 50%-al tovább maradhattak a napon leégés kockázata nélkül.

Ez csak egy 2 hetes kúra volt, és ha nyaralás előtt csinálsz egy 4 heteset, akkor biztos jobban emelheted ezeket az értékeket. Ajánlatos naponta 4-8 mg astaxantint fogyasztani.

Gyümölcsök és zöldségek:

Karotionid, E vitamin, C vitamin, flavonoidok és különböző zsírsavak segítenek a természetes védelmet. Ezek minden piros, narancssárga és sötétzöld zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak.

Kutatások bizonyították, hogy ha naponta 55 gr paradicsomsűrítményt eszünk, akkor az 33 %-al megemeli a bőr természetes napfényvédelmét. Ezt az eredményt a paradicsomban található likopinra lehet visszavezetni.

A lényeg az, hogy ha már amúgy is az egészséges életmódra törekszünk, akkor nem árt nyaralás elött jobban megválogatnunk az elfogyasztott zöldséget és gyümölcsöt.

Vitaminok és ásványi anyagok:

- A vitamin D-t ugyebár a napfényből szűri ki a szervezetünk, de lehet különböző tablettákkal vagy cseppekkel is pótolni. Ez a vitamin segíti a szervezetünket a betegségek ellen és ebbe az is beletartozik, hogy felkészítse a bőrt a további napozásra.

- Karotionid szintén egy nagyon jó védelemmel rendelkezik, amit például a sárgarépában nagy szinten megtalálható. Ha mégsem szeretnél annyi répát fogyasztani, akkor ezt is szedheted tabletta formájában, hiszen gyógyszertárakban és drogériákban is megtalálható. Ne vidd túlzásba a szedését, mert, ha sok van belőle a szervezetben, akkor a bőrt sárgíthatja.   

- Szójatej: Köztudottan a szója segít a bőrrák megelőzésében, így ez is fontos védelemmel látja el a bőrünket.

Eredményként a legjobb az, ha felkészíted a szervezetedet, már a nyár elött.

Nagyon fontos az is, hogy ne ess barnulási lázba, hiszen a bőrünknek időre van szüksége ahhoz, hogy egy egészséges színt kapjon. Ha már az első napozáskor leégsz, akkor csak egy kellemetlen élményt szerzel magadnak. Nem muszáj a tűző napon aszalódnod ahhoz, hogy barnuljál. Az árnyékban is kapsz a napsugarakból, de így nem fogysz hámlani és vörösen égni. Lehetőség szerint kerül el a koradélutáni napsütést, hiszen ez ebben vannak a legkárosabb anyagok. A legerősebb nem jelenti rögtön azt is, hogy legjobb.

Remélem segítettem nektek egy kicsit a napozáshoz és leégésmentesen fogjátok a szép időt átélni. Ha ismertek házilag készített napkrémeket, akkor szívesen várok minden ötletet.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor nyomj egy Like-ot!

Iratkozz fel a hírlevélre és nem maradsz le semmi újdonságról. Ne feledd ezen az oldalon csak az igazságról olvashatsz – Tabuk nélkül!