RealBlog

Real-Blog - Tabuk nélkül!

Real-Blog - Tabuk nélkül!

Hideg vagy meleg vizet igyunk?

Van különbség köztük?

2018. február 03. - realblog.net

Befolyással van a víz hőmérséklete az egészségünket? Van különbség a hideg és a meleg víz között? Sokan azt vélik, hogy a hideg víznek káros hatása van a szervezetünkre. Mi az igazság és a szakértők mit ajánlanak?

Azt tudjuk, hogy a víz nagyon fontos, valamint lehetőleg szénsavmentes változatában fogyasszuk. Van különbség a hideg és a meleg víz között? Melyik hogyan hat a szervezetünkre és hogyan segíti azt?

Rengeteget olvashatunk a vízről. Sok rossz tulajdonsággal ruházzák fel és nagyon sok téves információ is van a neten. Megpróbáltam nektek összegyűjteni a lényeget és hogy melyik esetekben milyen vizet érdemes fogyasztani.

Szobahőmérsékletű víz:

Segíti a fogyást, hiszen ezt egyszerűbben isszuk meg, ezért többet is tudunk belőle egyszerre elfogyasztani.

Ha sportolunk, akkor a test hőmérsékletünk a mozgás hatására megnő. A testünk korrigálja ezt az izzadással, ami segíti le hűteni. Hogy segítsünk a szervezetünknek, ilyenkor szobahőmérsékletű vizet ajánlatos inni.

Ha méregteleníteni szeretnénk, akkor reggelente ébredés után fogyasszunk egy pohár langyos vizet egy kis citromlével. Ha egy szelet almát és egy kis fahéjat is adsz hozzá, akkor elő segíted a szervezetednek a tisztítást.

Sem a forró, sem a hideg víz nem segíti a testünket a baktériumok elleni harcban. Amikor betegek vagyunk, akkor a legajánlatosabb, ha normál test hőmérsékletű 36°C-os vizet egy kis citromlével és tengeri sóval iszunk. Mivel a láz izzadással csillapul, segítjük a szervezetünket azzal, hogy visszatöltjük az elizzadt ásványianyagot és további izzadást tud produkálni.

Meleg víz:

A meleg víz méregteleníti a szervezetet és beindítja az anyagcserét. A gyomorban és bélben lévő kis izmokat mozgásra ösztönözi.

Használhatjuk fájdalomcsillapítóként is. Ha fejfájásunk, fogfájásunk, talán menstruációs fájdalmaink vannak, akkor ajánlatos egy magasabb hőmérsékletű pohár vizet innunk. Minél melegebb, annál jobb. Ez segíti a vérkeringést, ami miatt a fájdalom elviselhetőbbé vállik.

Székrekedési problémáink vannak? Igyunk lehetőleg minél melegebben. Lassú kortyolgatással fogyasszuk. Ez lassan feloldja a problémánkat és megszűnnek a kínos mellékhatások.

Ha az evés után iszunk egy hideg pohárral, akkor az emésztésünk lelassul, ha pedig meleggel, akkor az ösztönzőleg hat. Ha az evés elött fogyasztjuk a pohár meleg vizet, akkor hamarabb elérjük a telítettségi szintünket és kevesebbet fogunk enni.

Hideg víz:

A hideg vízről többnyire csak rosszakat olvashatunk. Pedig nagyon fontos tudni, hogy nem is olyan rossz a szervezetünknek.

Lényeges arra odafigyelnünk, hogy az ne legyen hidegebb, mint 8 °C. Az annál hidegebb víz árthat az anyagcserénknek, mivel koagulálja (megköti) a zsírt és emiatt nehéz-, vagy akár lehetetlen lesz a felbontása. A zsír lerakódhat a belek falán és sok komoly betegséget okozhat.

Ez persze nem mondható igaznak, ugyanis zsírokat a vékonybélben emésztjük meg, és a felszívódása is itt történik. A "zsírok" nem rakódnak le a belek falán. Az enzimek működését befolyásolja ugyan a hőmérséklet, azonban a testben lévő hőmérséklet gyakorlatilag állandó és ezt nem befolyásolja egy pohár hideg víz. Elméletben lehet annyi jeges vizet inni, ami lassíthatja az emésztést, de később a test visszanyeri a hőmérsékletét, és a zsírok felszívódnak. 

Ha hideg vizet iszunk, akkor a szervezetünk elkezd kalóriákat égetni. Miért is?

A hideg vizet a szervezetünknek először test hőmérsékletűre kell felmelegítenie. Ehhez energiára van szüksége és ez által gyorsabban fogyhatunk, hiszen megnövekszik a kalória felhasználásunk.

A Salt Lake City Egyetem megállapította vizsgálatokkal, hogy ha 8°C-os vizet iszunk, akkor az anyagcsere-működésünk 3 % felgyorsul. Ennek következtében a fogyasztást követően eltelt tíz perc múlva, körülbelül egy 30 percig tartó kalóriaégetést stimulálunk.

Ahhoz, hogy ez a trükk tényleg működjön, naponta többször ajánlatos egy-egy pohárral fogyasztanunk belőle.

A víz tehát nagyon fontos a szervezetünknek. Nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik és vitamin C-vel keverve rengeteg pozitív dolgot tapasztalhatunk:

·       Sima és feszes bőr

·       Feltölti a ráncokat

·       Stabilizálja a szervezet szöveteit

·       Csökkenti a narancs bőrt

 „Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy azéletben: maga az élet vagy.” (Antoine de Saint-Exupéry)

https://www.real-blog.net 

A bejegyzés trackback címe:

https://realblog2018.blog.hu/api/trackback/id/tr3213610897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása